Inhoudelijke Informatie
De wijsheid zit in jou.
Ga direct naar
Wat is een familieopstelling?
Vragen die ingebracht kunnen worden.
Je plek in het gezin.
Trauma en opstellingen.
Transgenerationeel trauma.
Jouw kind als spiegel (wordt vervolgd).
Seksueel misbruik (wordt vervolgd).
Hechtingsdans (wordt vervolgd).
Familieopstelling
Patronen en trauma's worden vaak generaties doorgegeven totdat iemand ze aankijkt. Wat niet gezien is, wil gezien worden. In een familieopstelling wordt het onzichtbare zichtbaar door de generaties heen. Het is een ervaringsgerichte transformatieve therapeutische vorm op de diepere lagen van de ziel waarbij voelen voor het denken gaat. De vaak verstoorde verhoudingen in een familie(systeem) worden blootgelegd en van daaruit werken we aan integratie en heling. We ontrafelen jouw patronen en mogelijk erfenis van familietrauma. Door middel van een familieopstelling krijgen we een dieper inzicht in aanwezige of oude patronen van waaruit je uitgenodigd wordt tot een nieuwe beweging om het jou goed te laten gaan. Je leert door dit te voelen en te ervaren. Je voelt hoe het is om op jouw eigen en unieke plek in jouw familiesysteem te staan en hoe het voelt als dat niet het geval is. Je wordt je niet enkel op rationeel niveau bewust van de dynamieken, maar je doorvoelt het ook in je lichaam waardoor er bewegingsruimte komt. Hierdoor komt er ruimte voor jouw eigen identiteit en jouw potentieel.
Een familieopstelling doen we in een groep. Mensen in de groep representeren voor familieleden, thema's of gedragingen. De inmiddels decennia aan ervaringen met familieopstellingen vanuit verschillende grote opstellers waaronder grondlegger Bert Hellinger laten zien dat representanten keer op keer zuiver in staat zijn om te voelen wat zich in de persoon afspeelt die zij representeren. Ondanks dat we hier nog geen verklaring voor hebben is mijn eigen hypothese dat we als mensheid een enorme overlap hebben aan thema's en dit resoneert op een diepere laag in ons bewustzijn. Vaak sta je om die reden niet voor niets voor een bepaald thema of persoon represent. Je zult gauw merken dat jouw thema vaker voorkomt in de groep en je daarin niet alleen bent. Voor zowel lichaam als geest is het heel helend om hier gezamenlijk doorheen te gaan. Binnen de opstellingendagen kun je zelf aangeven of je een vraag wil inbrengen of dat je liever representeert. Je vraag hoef je niet in de groep te delen. De opstellingen wijzen zichzelf en geven heldere inzichten. Door een opstelling opent de helende richting en je krijgt een nieuw perspectief die zal doorwerken in je leven. Tijdens de opstelling zorg ik voor ondertiteling, opdat je naast het (door)voelen ook begrijpt wat er gebeurt. Hiermee koppel ik lichaam en geest.
Het is niet per definitie noodzakelijk om een eigen opstelling te hebben. Als representant raak je genoeg eigen thema's om tot hele rijke inzichten te komen. Soms is het zelfs zo dat je als representant meer doorwerkt dan de vraagsteller zelf, omdat je volledig in het moment bent als representant met jouw lichaam en proces. De vraagsteller laat ik vaak op een constructief moment in de opstelling komen, zodat de vraagsteller de helende beweging zelf kan maken en direct kan doorvoelen. Iedereen wordt geraakt, zoveel als jij op dat moment dragen kan.
Vragen voor opstellingen
Vragen kunnen uiteenlopen van privé-gerelateerde vragen tot en met relationele en werkvragen. Het kan gaan over het aankijken, integreren en helen van trauma tot en met het verlangen om bijvoorbeeld je bedrijf te laten groeien of het verlangen naar een nieuwe liefdespartner.
​
Mijn specialisme ligt bij:
- creatieve breinen, (hoog)sensitiviteit en (hoog)begaafdheid (ook in gezinnen)
- direct trauma en transgenerationeel trauma
- hechtingsproblematiek / verbindingsproblematiek
- bore- en burn-out
- fysieke klachten en ziekte in een ander licht bezien
- existentiële levensvragen (leven en dood)
​
Voorbeelden van vragen:
- Ik zou graag meer verbinding willen met mijn partner en/of omgeving
- Ik mis verbinding in mijn gezin
- Mijn kind is de hele dag erg druk en heeft woedeuitbarstingen, ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan.
- Ik heb veel fysieke klachten, darmklachten en wil daar graag vanaf.
- Ik heb een ernstige ziekte en wil dit vanuit een ander perspectief zien. Kan ik iets doen?
- Ik verlang naar meer autonomie, voor mezelf kunnen kiezen en minder aanpassen aan de ander.
- Enzovoort.
Je plek in het gezin
Het meest primair helpende in een systeem is dat iedereen op de juiste plek staat. Als je goed op je eigen plek staat in het familiesysteem, blijk je met veel meer gemak je weg te vinden in je dagelijkse leven (Els van Steijn, de Fontein). Els van Steijn beschrijft dit op een hele praktische manier in haar boek de Fontein. Het lezen waard als basis en begrip voor jouw reis naar jouw plek en jouw potentieel.
Vaak zie je dat er al veel verwarringen zijn ontstaan in het verleden in een gezin, zeker wanneer er in de geschiedenis van de ouders een tekort is aan liefde, emotionele beschikbaarheid vanuit hun eigen ouders (jouw grootouders) of er is sprake van onverwerkt trauma bij je ouders of eerdere generaties.
​
Bijvoorbeeld kan het zijn dat je opgegroeid bent met een moeder die zelf ook nog behoeftig was (door eigen emotionele tekorten in haar geschiedenis of ziekte of anderszins), waardoor je moeder onbewust haar tekort bij jou als kind is gaan claimen. Op een onbewuste of bewuste laag ben je gaan zorgen voor je moeder of je bent je gaan aanpassen als kind, zodat het haar niet te zwaar zou worden. Dit heeft als gevolg dat je naast je moeder of boven je moeder bent gaan staan, en je niet volledig hebt kunnen ontvangen. Dit met als gevolg dat jij ook behoeftig wordt en diep van binnen een leegte ervaart. Het leven en de liefde vol aannemen vanuit verbinding is dan ingewikkeld. Dit zie je vaak terug in partnerrelaties of op de werkvloer waar deze dynamieken herhaald worden die zijn oorsprong vinden in je jeugd. Bijvoorbeeld "zorggedrag of reddersrol". En soms kan het zijn dat je in oordelen blijft hangen over je eigen ouders.
Om het jezelf goed te laten gaan is het van belang je eigen lot te erkennen en het lot van je ouders bij hen te laten. Van daaruit kun je de beweging maken naar jouw autonomie en verbinding met jezelf en de omgeving.
Trauma-opstellingen
Voor goede boeken over trauma en trauma-opstellingen verwijs ik graag naar de boeken van o.a. Franz Ruppert (meer literatuur is te vinden onder het kopje Inspiratie in het menu). Als je direct trauma bewust of onbewust hebt meegemaakt kunnen we via opstellingen begeleiden naar integratie en heling. Een trauma-opstelling, waarbij we onder andere kunnen werken met drie delen: je gezonde deel, je overlevingsdeel en je traumadeel. Het traumadeel is het deel dat stil is komen te staan ten tijde van het trauma. Het traumadeel wil echter gezien worden wat zich kan uiten in bijvoorbeeld destructieve relaties, fysieke klachten, werkgerelateerde problemen, enzovoort. Soms ben je je hier totaal niet van bewust, maar ligt de oorzaak ver in het verleden. Om het trauma te overleven had jij een sterk overlevingsdeel nodig. Wat fijn is, want zonder dat deel had je het niet overleefd. Het overlevingsdeel zorgt er echter ook voor dat het trauma ontkend en verdrongen wordt. Overlevingsmechanismen kunnen bijvoorbeeld zijn heel hard gaan werken, verslavingsgedrag, bagatelliseren, externaliseren, masker/rollen, vermijdingsgedrag. Dit is vaak een hardnekkig patroon bij diep ingesleten trauma. Het gezonde deel is jouw autonome deel dat met vertrouwen, lichtheid en levendigheid de wereld inkijkt. Het gezonde deel herkent overgenomen gevoelens en voelt zich daar vrij van. Met het gezonde deel aan de leiding is het lichaam weer een gezond thuis voor de ziel. In trauma-opstellingen werken we aan het doorvoelen, integreren en helen van trauma zodat je niet meer hoeft te overleven en je gezonde autonome deel het podium kan gaan pakken.
Trans-generationeel trauma
De kunst is te gaan zien en voelen dat het veelal niet bij jou begonnen is. Vaak zien we een patroon door vele generaties heen en/of is trauma doorgegeven waardoor jij in het hier en nu emotionele en/of fysieke klachten hebt die je moeilijk kunt verklaren (denk bijvoorbeeld aan angststoornissen, depressie, suïcidaliteit, ziekte). Het is dan zinvol om systemisch te kijken via bijvoorbeeld familieopstellingen. Veel mensen erven de traumatische ervaringen van hun (over)grootouders en ouders. Veelal worden deze ervaringen zonder woorden doorgegeven ("Daar werd bij ons thuis niet over gesproken." "Mijn opa wilde het daar niet over hebben."). Wat niet gezien of erkend is wil gezien en erkend worden. We spreken van intergenerationeel of transgenerationeel trauma. Zelfs als de persoon die het oorspronkelijke trauma opliep is overleden, of het verhaal niet verteld is of vergeten, kunnen herinneringen en gevoelens voortleven. Vaak uit dit zich in emotionele en/of fysieke klachten generaties later. Het lichaam onthoudt het. Met familieopstellingen brengen we het onzichtbare in beeld, zodat pijn uit het verleden in het heden geheeld kan worden. De opstelling laat zien welke beweging voor jou nodig is om het jou goed te laten gaan.
Schud als een impala
Om deze uitspraak sta ik bekend bij mijn klimvriendinnen. Impala's (en andere dieren) zijn namelijk echt veel beter in het omgaan met de release van bedreigende en levensbedreigende situaties. Schudden, eruit trillen, bewegen, shaken! Hier kun je zien hoe.
​
En het werkt als een tierelier!
Voor ons als mensen, voelende wezens, geldt hetzelfde: in ons lichaam slaan pijnen, trauma's en doorgegeven trauma's (transgenerationeel) zich op. Alleen wij schudden dat er niet gelijk uit. Daarmee slaan we stress op in ons lijf en gaat onze bewegingsvrijheid en vermogen om gezond te voelen verloren. In ons lichaam ligt dus ook de oplossing! Om die redenen combineer ik systemisch werk met lichaams- en stemwerk. Zodat ieder facet van ons zijn geheeld kan worden en jouw authentieke en autonome identiteit ruimte krijgt.